Tüzük
T.C.
KAMUDENEÇÇİLİĞİ KURUMU
OMBUDSMAN TOPLULUKLARI
İÇ TÜZÜĞÜ
Madde 1- Topluluğun Kuruluşu:
Ombudsman Topluluğu Üniversiteler bünyesinde faaliyet göstermek üzere " …………. Topluluğu" adı altında kurulmuştur.
Ombudsman Topluluğu Üniversitesine Rektörlüğüne bağlıdır ve Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı, Öğrenci Toplulukları Şube Müdürlüğü gözetiminde faaliyette bulunur.
Madde 2- Topluluğun Amacı:
Ombudsman Toplulukları Bütün bu faaliyetleri ……………. Üniversitesi Rektörlüğü, Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı, Öğrenci Topluluklarından izin alarak gerçekleştirir.
Madde 3- Topluluğun Akademik Danışmanı:
1) Topluluklar, kuruluş aşamasında, kendilerine bir akademik danışman belirlemek zorundadırlar.
2) Akademik danışman, …………….. Üniversite’nin kadrolu öğretim elemanları arasından belirlenir. Akademik danışman, en fazla iki topluluğa danışmanlık yapabilir.
3) Topluluğun akademik danışmanlığından çeşitli nedenlerle ayrılan/ayrılmak isteyen öğretim elemanının, yazılı olarak SKS Daire Başkanlığına başvurması gerekir. Topluluk tarafından en geç 15 gün içinde yeni akademik danışman belirlenerek bilgileri SKS Daire Başkanlığına bildirilir. Bir topluluk akademik danışmansız kalır ve yeni danışman atanamazsa, etkinliklerini devam ettiremez.
4) Topluluklar, her türlü etkinlikleri için öncelikle akademik danışmanın onayını almak zorundadırlar. Her türlü etkinlik, akademik danışmanın bilgisi, gözetimi ve sorumluluğu altında yürütülür.
Madde 4- Topluluğa Üyelik:
1) …………….. Üniversitesine kayıtlı her öğrenci, topluluklara üye olabilir. Topluluk yönergesini kabul eden ve üye olma koşullarını sağlayan öğrencilerin üyeliğe kabulü, topluluk yönetim kurulu kararıyla ve üye kayıt defterine işlenmesiyle kesinleşir.
2) ………………. Üniversitesine kayıtlı bir öğrenci, birden fazla topluluğa üye olabilir ancak, birden fazla topluluğun yönetim kurulunda yer alamaz.
3) Topluluk yönetim kurulunda görev alan öğrencinin mezun olması, öğrencilik hakkının sona ermesi, kendi isteğiyle görevden ayrılması veya başka nedenlerle ayrılmak durumunda kalması halinde, topluluk yönetim kurulu tarafından, yerine, ayrılan üyenin görev süresi ile sınırlı kalmak üzere yedek üye görevlendirilir.
4) Topluluk üyesi öğrenci, istediği zaman, topluluk yönetim kuruluna vereceği bir dilekçe ile üyelikten ayrılabilir. Üyelikten ayrılan bir öğrenci, üye olma koşulunu taşıması durumunda yeniden topluluk üyesi olabilir.
5) Topluluğun amaçları dışında etkinlikte bulunan üyeler, akademik danışman ve topluluk yönetim kurulu kararıyla üyelikten çıkarılabilir.
Madde 5- Topluluğun Organları:
Toplulukların Yönetim Organları;
a) Topluluk Genel Kurulu,
b) Topluluk Yönetim Kurulu’ndan, oluşur.
1-) Genel Kurul:
1) Topluluğun en yetkili karar organı olup, topluluğa kayıtlı üyelerden oluşur.
2) Yılda en az iki kez toplanır. Genel kurul, varsa yönetim kurulu başkanı tarafından açılır ve toplantıyı yönetmek üzere bir divan başkanı ve iki yazmanın seçilmesiyle çalışmalarına başlar. Toplantılar, üyelerin salt çoğunluğu ile yapılır. Salt çoğunluğun sağlanamadığı durumlarda, ikinci toplantıda bu koşul aranmaz; kararlar, katılan üyelerin salt çoğunluğuyla alınır.
3) Genel Kurul, Yönetim Kurulu’nun önerisiyle veya üyelerin en az 1/3’ünün isteğiyle olağanüstü toplanır. Toplantı, en geç bir hafta öncesinden üyelere duyurulur.
4) Genel Kurulun görev ve yetkileri;
a) Her öğretim yılının başlamasından itibaren en geç dört hafta içerisinde toplanarak Yönetim Kurulunu ve yedek üyeleri seçmek,
b) Topluluk yönergesini ve değişiklikleri görüşerek karara bağlamak,
c) Yönetim Kurulu tarafından hazırlanan etkinlik programını ve etkinlik raporunu görüşerek karara bağlamak.
2-) Yönetim Kurulu:
1) Yönetim Kurulu, Genel Kurulda gizli oyla seçilen en az beş, en fazla yedi asıl ve üç yedek üyeden oluşur.
2) Yönetim Kurulu, ilk toplantısında başkan, başkan yardımcısı/yardımcılarını ve yazmanı seçer. Başkan, topluluğun her türlü karar ve yürütme işinden sorumludur. Başkanın ve Yönetim Kurulu üyelerinin görev süresi iki yıldır. Bu süre sona erdiğinde yeniden Yönetim Kurulu üyesi olarak seçilebilirler. Mezun olmuş ya da herhangi bir nedenle Yönetim Kurulundan ayrılmak durumunda kalan bir öğrencinin yerine Yönetim Kurulu yedek üyeyi göreve çağırır. Yeni oluşan Yönetim Kurulu, ilk toplantısında görev dağılımı yapar.
3) Yönetim Kurulu, ayda en az bir kez toplanmak zorundadır. Yönetim Kurulu salt çoğunlukla toplanır ve kararlar salt çoğunlukla alınır.
4) Yönetim Kurulunun görev ve yetkileri;
a) Yönetim Kurulu, başkanın sorumluluğunda ve akademik danışmanın gözetiminde etkinliklerini yürütür.
b) Yasal düzenlemelerde ve topluluk yönergesinde belirtilen görevleri yerine getirir ve yetkilerini kullanır.
c) Genel Kurul toplantılarının duyurulması ve düzenlenmesinde görev alır.
d) Üye olma, üyelikten çıkma ve çıkarma işlemlerini yürütür ve güncellenmiş üye listelerini SKS Daire Başkanlığına bildirir.
e) Akademik danışmanın onayı ile topluluk etkinliklerinin düzenlenmesinde gerekli izinleri alır. Gerekli izinleri almadığı halde, etkinlik düzenleyen ve/veya etkinlik duyurusu yapan topluluğun etkinlikleri sona erdirilir.
f) Yönetim Kurulu, kararları karar defterine kaydedilir. Karar defterine işlenmeyen kararların geçerliliği yoktur.
Madde 6- Topluluk Disiplin İşleri
Topluluklar etkinlikler kapsamında, çalışma ilke ve esaslarına aykırı davranışta bulunan yönetim kurulu ve üyeler hakkında akademik danışman veya S.K.S. Daire Başkanının önerisi ile öğrenci disiplin yönetmeliği uygulanır.
Madde 7- Topluluk Faaliyet Raporu:
Topluluk geçici kurulması onaylandıktan sonra bir(1) ay içerisinde Genel Kurul toplantısı yapılıp, Yönetim Kurulu yıllık faaliyet raporu hazırlamalı, Kuruluş olurunun alınmasından itibaren 1 yıl İçerisinde en az 2 faaliyet gerçekleştirerek asli kuruluş olurunu ve Öğrenci Toplulukları Şube Müdürlüğüne sunmalıdır.
Madde 8- Topluluğun Tüzük Değişikliği:
Genel Kurul, Yönetim Kurulu ile tüzük değişikliği yapılabilir. İdari birimlere bildirilir. Tüzük, olağan veya olağanüstü toplantı gündemine konulmak ve makul bir süre önce değişiklik önerileri yazılı biçimde bildirilmek şartıyla değiştirilebilir. Tüzükte yeteri kadar açıklık bulunmayan konularda Yönetim Kurulu Yönetmelikler hazırlayabilir. Yönetmeliklere karşı yapılacak itirazları Denetleme Kurulu yedi(7) gün içerisinde karara bağlar. Tüzük değişikliği Akademik Danışmanın ve ……………….. Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı, Öğrenci toplulukları Şube Müdürlüğünden alınan onay ile gerçekleşir.
Madde 9- Topluluğun Feshi:
a) Topluluk Genel Kurulun üye tam sayısının 2/3 çoğunluğunun kararı ile feshedilebilir.
b) Yönergeye uygun olarak bir yıl içerisinde en az iki etkinlik gerçekleştirmek zorundadır. Bir Eğitim-Öğretim yılında kuruluş amacına uygun en az iki etkinlik yapmayan, Topluluk Tüzüğünde belirtilen sürede Yönetim Kurulunu seçmeyen Ders Dışı Etkinlikler Kurulu tarafından uyarılır. Bir sonraki dönem içinde de etkinlik yapmazsa ya da Yönetim Kurulunu seçmezse topluluk feshedilir.
c) Topluluk münfesih olması durumunda bütün malvarlığı …………… Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığına devredilir.
d) Yıl içerisinde iki etkinlik yapmayan topluluklar Ders Dışı Etkinlikler Kurulu tarafından değerlendirilir.
.
Madde 10- Topluluğun Yürürlüğü:
Topluluk …………………….. Üniversitesi Rektörlüğü izni ve onayı ile kurulmuştur.
BAŞKAN AKADEMİK DANIŞMAN
Tüzük Dokümanına Buradan Erişilebilirsiniz.