KDK ile Türk Kızılay Arasında İş Birliği Protokolü İmzalandı
Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK) ve Türk Kızılay arasında, gönüllülük kültürünün yaygınlaşması ve çeşitli gönüllülük modellerinin geliştirilmesi için iş birliği protokolü imzalandı.
devamıKamu Denetçiliği Kurumu (KDK) ve Türk Kızılay arasında, gönüllülük kültürünün yaygınlaşması ve çeşitli gönüllülük modellerinin geliştirilmesi için iş birliği protokolü imzalandı.
devamıKDK İLE TÜRK KIZILAY ARASINDA İŞ BİRLİĞİ PROTOKOLÜ İMZALANDI
Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK) ve Türk Kızılay arasında, gönüllülük kültürünün yaygınlaşması ve çeşitli gönüllülük modellerinin geliştirilmesi için iş birliği protokolü imzalandı.
Türk Kızılay Genel Merkezi'ndeki protokol imza törenine, Kamu Başdenetçisi (Ombudsman) Şeref Malkoç ve Türk Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık ile diğer yetkililer katıldı.
İmzalanan protokolle; Kamu Denetçiliği Kurumu Ombudsmanlık Kulüpleri'nin öğrencileri arasında Kızılaycılık ve gönüllülük kültürünün, Kızılay bünyesindeki gençler arasında da ombudsmanlık ve hak arama kültürünün yaygınlaşması amaçlanıyor.
Protokol çerçevesinde; çeşitli gönüllülük modelleri geliştirilmesi, gönüllülük çalışmalarına katılımla ilgili stratejik iş ve eylem planı oluşturulması ayrıca Türk Kızılay'ına hukuki olarak destek sağlanması hedefleniyor.
Ombudsman Malkoç: “KDK’nın Üniversitelerdeki Binlerce Gencini, Kızılay ile buluşturacağız.”
İmza töreninde yaptığı konuşmada, protokolün umut ve heyecan verici olduğunu ifade eden Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, “Böyle bir protokolün yapılması hakikaten Türkiye için, gençler için, halkımız için, çok faydalı.” dedi.
KDK olarak halkın idareyle sorunlarını mahkemesiz çözmesinin yanı sıra 150 üniversitede ombudsmanlık topluluğu kurarak faaliyetler yürüttüklerini anlatan Ombudsman Malkoç, gençlere eğitim çağında hukukun üstünlüğünü, hakkaniyeti, adaleti, hak arama yollarını anlatma çabası içerisinde olduklarını belirtti.
Malkoç, sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Gençlerimiz bu anlamda ne kadar iyi yetişirse, hukukun üstünlüğü ve hakkaniyet konusunda ne kadar şuurlanırsa, toplumun sorunları o kadar daha azalır ve rahat çözülür. İşte Kızılay ile imzalayacağımız protokolle, Kamu Denetçiliği Kurumu ve Kamu Denetçiliği Kurumunun üniversitelerdeki binlerce gencini Kızılayımızla buluşturacağız."
Konuşmasında gönüllülüğün, ülkemizde bir gelenek olduğuna dikkat çeken Malkoç, gönüllülük kavramının hukuki bir zemine oturtulmasının önemine vurgu yaparak “Bunun hukuki altyapısının yeterince oluşmadığı kanaatindeyim. Bu anlamda Kızılay’ın da kanuni desteğe ihtiyacı var. Gönüllülük hukukunun altyapısının oluşmasında birbirimize inşallah destek ve yardımcı olacağız. Biz, bu kurumlar güçlerimizi ne kadar birleştirirsek çalışmalarımız da bir o kadar bereketli, verimli oluyor.” dedi.
Malkoç: “Türkiye, dünyanın her yerinde kimin burnu kanarsa, kim sıkıntıya düşerse yanında oluyor.”
Hoşgörü kavramının hâkim olduğunu ve farklı kültürlerle bir arada yaşama tecrübesine sahip kadim bir medeniyetimiz olduğunu vurgulayan Malkoç, “Şunu memnuniyetle ifade edeyim ki; 2500 yıllık devlet geleneğimiz, 1400 yıllık İslam Medeniyeti birikimimiz ve Anadolu’da da bin yıllık bir tecrübemiz var. Bugün Birleşmiş Milletler (BM)’e kayıtlı en az 150 ülkenin tarihinden daha eski tarihi kurumlarımız var. İtfaiye teşkilatımız öyle, PTT teşkilatımız ve Kızılayımız gibi… Biz, böyle bir birikim ve tecrübeye sahibiz.” diye konuştu.
Malkoç: “Türkiye, Sayın Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde dünyada nerede bir mazlum, nerede bir gariban, hakkı çiğnenmiş; selden, depremden, doğal afetlerden veya savaşlardan etkilenmiş insan varsa yanında ya Kızılay’ı ya AFAD’ı ya da Türkiye’nin sivil toplum kuruluşlarını bulmuştur. Covid-19 salgını sırasında da dünyada herkes evine kapanmış, çaresiz beklerken Türkiye’nin saydığım bu kurumları ile sivil toplum kuruluşları, dünyadaki 160 ülkeye destek oldular; maske, aşı, ilaç gönderdiler. Gıda yardımında bulundular. Bugün dünyanın neresinde olursak olalım, AFAD’ın, TİKA’nın, Kızılay’ın, Diyanet Vakfı’nın veya THY’nin mutlaka bir çalışmasını, bir faaliyetini görüyoruz. Bu dayanışma ve yardımlaşma bizim milletimizin gönlünden gelmektedir. Bunları yaşatıp çoğaltmamız gerekiyor.”
Türk Kızılay Genel Başkanı Kınık: “ Gönüllülük, büyük bir müessese ve çok büyük bir potansiyel…”
Türk Kızılay Genel Başkanı Kınık törende iki kurumun da köklü bir yapıya sahip olduğunu ve ortak iş birliğinin sivil toplum alanında, gönüllülüğün teşviki anlamında faydalı olacağını belirterek, “Özellikle Kamu Başdenetçiliği pozisyonu ile sivil toplumun karşılaşmış olduğu sorunların çözümünde yaşamış olduğumuz sıkıntıların devlet nezdindeki yasama ve yürütme anlamındaki faaliyetlerin kolaylaştırılması noktasında yaptığı rehberlik çalışmaları ile bize çok büyük destekler veriyor.” diye konuştu.
Türk Kızılay Başkanı Kınık, ülkemizde her insanın genetik olarak gönüllü olduğuna dikkat çektiği konuşmasında sözlerini şöyle sürdürdü:
“Türkiye'de kalkınma, dayanışma, yoksulluğun ortadan kaldırılması, kamu hizmetlerine destek noktasında, millete hizmet noktasında gönüllülük, büyük bir müessese ve çok büyük bir potansiyel. Bu topraklarda her doğan insan genetik olarak gönüllü olarak doğuyor ama bunun özellikle müesseseleşmesi, yasal bir hukuki korumaya ve teşvike kavuşması ülkemizde atıl bekleyen büyük gönüllülük potansiyelinin bahsetmiş olduğumuz alanlarda seferber edilerek kalkınmamıza ve insanlığın ıstırabının dindirilmesine de yardımcı olacak bir büyük güç olacağına inanıyoruz.”
Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç ve Türk Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, konuşmalarının ardından, iş birliği protokolünü imzaladı.